Macaronit, nehän ovat viimeistään nyt kaikkien huulilla. Ja oi ne ovatkin niin ihanan näköisiä pieniä värikkäitä herkkuja täynnä makujen ja rakenteiden sinfoniaa. Kuori rapsahtaa ensin ja sitten seuraa maukas sitkeän pehmeä sisus, jonka jälkeen tämä täydellinen kokonaisuus sulaa suuhun. Macaroneja voi valmistaa kaikissa väreissä ja ne tekevät arjesta juhlaa ja juhlasta huipputyylikästä. Muutama niksi näiden tekemisessä on opeteltava, mutta lopputulos on takuuvarmasti vaivan arvoinen.
Oikeaoppisessa macaronissa on tasainen kiiltävä pinta ja paiston aikana kuoriin muodostuu jalka "pied". Onnistunut macaron on ulkonäkönsä lisäksi myös sisältä täyttä tavaraa, eli kuori ei saisi olla ontto.
Tässä vielä muutama hyödyllinen vinkki:
- Leikkaa leivinpaperi sopivan kokoiseksi pellille, siten että se laskeutuu pellin pohjalle tasaiseksi
- Sekoita mantelijauhe-tomusokeri seos monitoimikoneella. Tällöin massasta tulee erittäin tasaista.
- Sopiva paistolämpötila löytyy vain kokeilemalla ja se voi olla uunista riippuen mitä tahansa 130-150 asteen väliltä. Myös paistoaika voi vaihdella 15 minuutin molemmin puolin.
- Käytä macaronien valmistamiseen aina vaakaa.
- Marengin värjäämiseen kannattaa käyttää pasta- tai jauhevärejä.
- Voit piirtää lyijykynällä leivinpaperiin valmiiksi sopivan kokoisia ympyröitä, jotta leivoksista tulee saman kokoisia.
- Valmistele pursotinpussi ja uunipellit valmiiksi ennen taikinan teon aloittamista
- Kuorien pinnan kuivumiseen kuluva aika riippuu ilmankosteudesta, joten kokeile aina varovasti sormella onko pinta riittävän kuiva
Macaron-leivokset
(n. 20 kpl)
80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
20 g erikoishienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista
(elintarvikeväriä)
Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi. Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria monitoimikoneessa, kunnes ne ovat kunnolla sekaisin. Siivilöi seos kulhoon ja heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois. Erottele valkuaiset 2-3 huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota 70 g valkuaista sähkövatkaimella kunnes muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää halutessasi tässä vaiheessa myös elintarvikeväri. Vatkaa vaahtoa kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää noin 1/3 osa manteliseoksesta vaahtoon varovasti kiertäen nuolialla kulhon ympäri ja marengin alta ja sitten leikkaamalla vaahtoa. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta jatka kääntelyä ja leikkaamista, jolloin massa pehmenee. Lopeta kääntely sitten, kun nuoliasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.
Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen terä ja pursota pellille noin 3 cm kokoisia nokareita. Pudota pelti pari kertaa noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, kunnes kuorien pinta on kosketuskuiva. Kuumenna uuni 140 asteeseen.
Paista macaroneja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaronit ovat valmiita kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Täytä kuoret haluamallasi täytteellä. Macaronit ovat parhaimmillaan muutama tunti kuorien täyttämisen jälkeen.
Lime-täyte:
1 limen kuori raastettuna (1 tl)
1 limen mehu (1/2 dl)
1/4 dl vettä
1 rkl maissijauhoa
1 keltuainen
1 rkl sokeria
Sekoita kaikki täytteen ainekset kattilassa ja kiehauta seos. Kaada täyte kulhoon jäähtymään ja siirrä sitten jääkaappiin. Täytä macaronit pursottamalla täytettä macaron kuorelle ja paina toinen kuori päälle.
Kertakaikkise kauniita yksilöitä!!
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaNo nyt viimeinki o testattu ja kiitos Emma sun huippujen ohojeitten ja vinkkien, niistähän tuli iha näkösiä, sekä päältä että sisältä! Mutta ei ne vaan mun suuhun etelleenkää maistu hyvälle, moon kyllä intohimone marenkifani, mutta ku näissä o nii palijo tuota mantelijauhua, ne maistuu niiiiiii omituiselle, vaikka muuten kyllä pähkinöistä ja manteleista tykkäänki.
PoistaTaijanki alakaa testaamaan, että palijonko tuota tomusokerin ja mantelijauhon suhetta pystys pyöräyttään, ettei näitten leivonnaisten idea mee hukkaan... siinä onki työmaata :D Mutta ohojeet ja vinkit oli kyllä loistavat, jollei näillä onnistu, ni kannattaa melekeen leivontaharrastus vaihtaa toiseen... no ei kai sentää, jos siitä ite saa ilua, ni antaa mennä vaa, vai mitä?!!?
Nams, upeita kuvia! Kiitos näistä vinkeistä. Itse en ole vielä uskaltanut näitä herkkupaloja kokeilla, mutta ehkä vielä jonain päivänä rohkaistun. :)
VastaaPoistaKiitos! Kannattaa kokeilla kyllä! Vaikka ensimmäiset pellilliset eivät olisikaan aivan täydellisen näköisiä (vaikka voivat hyvin ollakin :) ), niin joka tapauksessa ne maistuvat herkulliselta!
PoistaTäydellisiä!
VastaaPoistaTosi suloisia, ihan kuin telkkarissakin! ;) Tuli viime tiistaisen Koko Suomi leipoo -jakson jälkeen kauhea into tehdä macaronseja pitkästä aikaa.
VastaaPoistaKiitos! Joo nyt näyttää olevan oikea macaron buumi :)
PoistaVoi kuinka kauniita ja juuri oikean muotosia. Rakenteeltaankin ovat niin kauniita. Minulla nuiden teko ei mennyt ihan nappiin, sillä ne levisivät pelille. Jospa minäkin vielä oppisin. =)
VastaaPoistaLeviäminen johtuu siitä, että taikinaa on sekoitettu hieman liikaa. Sekoittaminen onkin kriittinen vaihe, mutta muutaman pellillisen kun tekee, niin koostumuksen oppii tunnistamaan. Kannattaa siis kokeilla rohkeasti uudelleen :)
PoistaTällaisia hienoja kuvia katsoessa, niitä kun on nykyään monessakin blogissa, niin tulee väkisinkin mieleen, että oletteko te blogin pitäjät käyneet jotain valokuvauskursseja?? Meikäläinen kun on joskus ottanut tekeleistään kuvia, niin eihän niitä viitsisi edes nettiin laittaa.
VastaaPoistaEn ole käynyt valokuvauskurssia. Pikkuhiljaa kokeilemalla on uusia juttuja valokuvaamisesta oppinut ja opettelu jatkuu edelleen :)
PoistaKiitos todella paljon tästä reseptistä! Ensimmäistä kertaa väkersin macaroneja ja uskomattoman näköisiään ja makuisiaan sain niistä tämän ohjeen avulla(:
VastaaPoistasama homma kun edellisellä, koitin ekaa kertaa ja onnistuin tällä ohjeella perfecto! kiitän! :)
VastaaPoistaHei ihan mahtavaa, että macaron leivokset ovat onnistuneet! Kiitos, on todella palkitsevaa kuulla, että ohjeista on hyötyä :)
PoistaMitä elintarvikeväriä olet käyttänyt näissä lime macaroneissa? Omat macaronit ovat juuri pellillä menossa uuniin, mutta väri ei ole lainkaan yhtä upea kuin sinulla. Käytin ihan nestemäistä vihreää.
VastaaPoistaElisa
Käytin pastaväreistä tummaa vihreää. Nestemäisillä väreillä ei saa niin intensiivistä väriä ja neste vaikuttaa myös taikinan koostumukseen. Suosittelen siis pastavärejä näihin :)
PoistaIhanaa kun löysin blogisi. Kokeilin macaronejatoisella ohjeella ja toi sun kommentti, käytä punnitsemiseen vaakaa, pitää paikkansakun mulla levis kaikki rumasti. Mutta nyt hankkimaan vaaka ja uuteen yritkseen:)
VastaaPoistaJoo vaaka on macaronien tekemisessä aika välttämätön :) taikinan leviämiseen vaikuttaa myös se kuinka paljon taikinaa sekoittaa. Eli kannattaa varoa, että taikina ei mene liian löysäksi sekoitus vaiheessa :) olisikin kiva kuulla sitten saitko seuraavat onnistumaan :)
PoistaUskomattoman upea blogi! Olet todella taitava ja sinulla on hieno taiteellinen näkemys värien ja muotojen yhdistelyssä. Vuoden käsityöläisen titteli vaikuttaa menneen tismalleen oikeaan osoitteeseen! Olisin kysynyt näistä macarons-kuorien valkuaisista, oletko seisottanut niitä pari pvää jääkaapissa ennen leipomista vai käyttänyt tuoreita? Kiitos hienoista kuvista ja yksityiskohtaisista ohjeista, jään odottamaan kirjasi julkaisua.
VastaaPoistaVoi kiitos! Täällä touhutaankin ahkerasti kirjan parissa ja siihen on tulossa muuten myös macaron ohjeita :) En ole seisottanut valkuaisia ennen macaronien tekemistä, vaan olen tehnyt taikinan heti eroteltuani valkuaiset. Olen kyllä kuullut, että valkuaiset voidaan erotella jo pari päivää aikaisemmin, mutta mielestäni macaron leivokset saa onnistumaan hyvin myös ilman valkuaisten seisottamista. Käytän aina huoneenlämpöisiä kananmunia macaron -leivosten tekemiseen.
PoistaTaidan uskaltautua kokeilemaan minäkin macaronseja, tyttären 10v symttärit lähenee teemaksi näyttää muodostuvan polka dot green
VastaaPoistaRohkeasti vain kokeilemaan! Nämähän sopisivat teemaan tosiaan hyvin :)
PoistaHei kuules. Osaatko sanoa mistä johtuu se, että macaronsit jää ontoiksi?
VastaaPoistaSiihen voi vaikuttaa monikin tekijä, esimerkiksi uunin liian matala lämpötila tai vääränlaiset pellit. Uunipeltejä voi kokeilla laittaa kaksi päällekäin. Itse olen huomannut, että joskus kun en ole uskaltanut sekoittaa taikinaa tarpeeksi, leivokset ovat jääneet ontoiksi kun ilmakuplat ovat olleet liian suuria. Eli taikinaa kannattaa sekoittaa niin kauan, että kun sitä pudottaa hieman leivinpaperin päälle, pinta tasoittuu nopeasti, mutta taikina ei kuitenkaan leviä holtittomasti. Eli taikina saa olla melko löysää, jolloin siinä ei ole enää niin paljoa ilmakuplia.
PoistaKiintoisaa.. kiitos vastauksesta! siispä lämpötilaa suuremmalle ensimmäisenä toimenpiteenä.
Poistaminkälaista vuokaa käytät macaroneissa?:)
VastaaPoistaPaistan macaron -leivokset aina uunipellillä. On olemassa silikonista tehtyjä macaron mattoja, mutta en oikein tykännyt käyttää niitä, koska leivoksen jalkaan tulee silloin sellainen "teollinen" kuvio maton reunasta. Tavallisella uunipellillä nämä siis onnistuvat hyvin :)
Poistaoletko lisännyt täytteeseen vihreää elintarvikeväriä kun on noin kauniin vihreää? :)
VastaaPoistaEn käyttänyt täytteessä elintarvikeväriä. Väri tuli (luomu) limestä itsestään :)
PoistaAivan ihania kuvia ja muutenkin ihanannäköisiä macaroneja! :)
VastaaPoistaMistäköhän johtuu, että omasta lime-täytteestä tuli vaaleankeltaista, eikä vihreää kuten sinulla :D
VastaaPoistaJäin oikein miettimään asiaa ja täyte tosiaan on väriltään vaalean keltainen, varsinkin keltuaisesta tulee siihen voimakkaasti keltaista sävyä. Kuvissa olevat leivokset ovat olleet jääkaapissa yön yli ennen kuvausta ja itseasiassa uskon, että siinä on käynyt niin, että täyte on imaissut vihreää väriä kuorista yön aikana :D Macaron leivosten kannattaakin antaa aina tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti ennen tarjoilua :)
PoistaTarkistin useaan otteeseen, että olihan se keltuainen eikä valkuainen ja mietin, mikäköhän tässä voi olla vikana, mutta kiva kuulla, etten sitten mokannutkaan missään :D Ja hyvältä maistuu, sehän on pääasia :)
PoistaTämän täytteen voi varmasti tehdä jo edellisenä päivänä? Vähemmän tehtävää sitten juhlapäivänä...
VastaaPoistaSiis ihan upea blogi sulla, ja niin hienot, houkuttelevat kuvat. Sun kakut ovat uskomattomia taideteoksia. Sun kirja on varmasti upea. Tekee mieli hommata omaksi. Esim äitienpäivälahjaksi itselleni! :)
Joo täytteen voi jo hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. Säilytä täyte jääkaapissa kelmulla peitettynä. Voi kiitos! Kirjasta on muutama mallisivu nähtävillä välilehdellä KIRJA - BOOK :)
PoistaKiitos vastauksesta! Teinkin limetäytteen jo edellisenä päivänä, mutta siinä kävi vähän hassusti. Kaapista ei löytynytkään maissitärkkelystä, joten käytin arrowroot-tärkkelystä, jolla yleensä voi korvata maissin. No, siinä lämmitellessä seosta, odotin sitä yhtä kuplahtamista, ja liisteriksihän se meni. Eli ei olisi tarvinnut kiehumispisteeseen asti lämmittää. Yritin pelastaa täytteen uskollisella sauvasekoittimellani, mutta sitten se meni liian löysaksi :D Ehdin kuitenkin kauppaan vielä illalla, lisää limeä ja maissitärkkelystä kaiken varalta ostamaan, mutta yhtään limeä ei löytynyt, ei edes ei-luomuna! Sitruunasta tuli kuitenkin tosi hyvää myös. Ehdin nämä kaikki tekemään ennen vieraiden tuloa, hieman lämpimänä pursotin kohmeisiin macaroneihin ja jääkaappiin odottamaan. Hyvä ohje, ja teen ensi kerralla samalla täytteellä, oli se sitten limeä tai sitruunaa.
PoistaOikein herkkua oli myös ohjeellasi tekemäni mansikkatäyte kakkuun!!
Hyvä, että ehdit kuitenkin saada kaiken ajoissa kasaan! Kiva kuulla, että macaron -leivokset ja mansikkatäyte maistuivat :)
PoistaKysymys: ootko testannut/tiiätkö miten macaronsit säilyy? kuoret erikseen huoneenlämmössä, vai kannattaako nekin pakastaa? täytettynä ainakin pitää pakasta..
VastaaPoistaKuoret säilyvät erikseen huoneenlämmössä pari päivää. Jos niitä säilyttää pidemmän ajan, kannattaa ne pakastaa. Ohjeen limetäyte on melko kosteaa, joten se kannattaa laittaa vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Enemmän rasvaa sisältävät täytteet toimivat hyvin myös pakastettaessa, jolloin sulamisen aikana leivokset eivät kostu liikaa.
PoistaTäydellinen ohje!!! ISO kiitos! <3
VastaaPoistaKiitos sinulle! Ihanaa kuulla, että leivokset onnistuvat ohjeella ruudun toisellakin puolen! :)
PoistaMoi :) mitä pastaväri merkkiä käytät? Mulla wiltonin väreillä usein se väri epäonnistuu:( ehkä laitan liikaa tai liian vähän?
VastaaPoistaKäytän myös pääosin wiltonin värejä. Näissä sävy taisi olla moss green eli melko murrettu tumma vihreä. Laitoin väriä näihin melko paljon.
PoistaOnko keittiön ilma liian kostea, koska macaron kuoret eivät meinaa kuivua millään, vaikka on jo seissyt yli tunnin pellillä?
VastaaPoistaItse olen ainakin huomannut että jos on laittanut liikaa nestemäistä väriä, kuoret eivät kuivu kunnolla ja siitä sitten johtuukin macaronsien epäonnistuminen paiston aikana.
PoistaKiitos! En vielä onnistunut saamaan kauniita pyöreitä macarooneja, mutta maku on sitäkin parempi.
VastaaPoistaLime-täyte on ehkä maailman paras!
Moikka! Käykö macaron leivoksille kuinkaan jos laittaa sokerimassalla kuorrutetun kakun päälle?
VastaaPoistaThanks on your marvelous posting! I truly enjoyed, reading it, you will be a great author. If u mind, please visit me back :)
VastaaPoistaJudi Online
Judi Online
Judi Online
Judi Online
Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed, reading it, you will be a great author. If u mind, please visit me back :)
VastaaPoistaTEMUKAN SENSASI LEBIH MENARIK DALAM JUDI BOLA ONLINE
MILIKI BANYAK KEUNTUNGAN DARI DISTRIBUTOR JUDI BOLA YANG SUDAH BIASA BERPENGETAHUAN
Situs Judi Taruhan Maxbet Terpercaya
Main Judi Maxbet Di Agen Bola Terpercaya