Iloista Agricolan päivää kaikille! Sain suuren suuren ilon ja kunnian tulla kutsutuksi mukaan kilpailuun, jossa suunniteltiin leivos Mikael Agricolan ja hänen elämäntyönsä kunniaksi. Agricola kehitti Suomen kirjakielen 1500 -luvulla ja mahdollisti näin suomalaisten lukutaidon kehittymisen. Kilpailun ideana on auttaa niitä, joille oma kirjakieli ja lukutaito eivät ole itsestään selvyys. Voittajaresepti huutokaupataan ja tuotot ohjataan lyhentämättömänä kansainväliseen lukutaidon edistämistyöhön.
Voittaja valitaan kansalaisäänestyksellä ja voittajaleivoksesta tulee Suomen virallinen Agricola -leivos. Kilpailu on erityisen tasokas, nimittäin muita kilpailijoita ovat Hellapoliisi, Kinuskikissa ja Makeaa murmelin täydeltä. Esittelyt ehdokkaista sekä leivokset löytyvät kilpailun viralliselta nettisivulta.
Käy siis antamassa arvokas äänesi suosikkileivoksellesi sivulla www.agricola.fi
Äänestysaika päättyy 20.4. ja voittaja julkistetaan Maailman kirjan päivänä 23.4.
Suunnittelin kilpailua varten suklaa-boysenmarjaleivoksen suussasulavalla valkosuklaavaahdolla. Ajatuksena oli, että leivos kuvastaa niin Agricolan aikaa kuin tätäkin hetkeä ja maistuu taivaalliselta. Idea suklaaleivoksesta syntyi siitä, että suklaa ja kaakao tulivat Eurooppaan 1500 -luvulla, jolloin myös Agricola teki elämäntyönsä suomen kirjakielen kehittäjänä. Boysenmarja on tämän hetken trendiraaka-aine leivonnassa ja sopii täydellisesti yhteen suklaan kanssa. Valkosuklaamousse keventää kokonaisuuden pehmeällä vaniljaisella maullaan. Koristelun idea lähti Albert Edelfeltin maalauksesta, jossa Mikael Agricola on kuvattu kirjoittamassa sulkakynällä. Violetinväriset hortensiankukat mukailevat täytteenä löytyvän boysenmarjahillokkeen väriä ja leivoksen sininen kuorrute liittyy jälleen vahvasti tämän hetken trendeihin, vaikka se kuvastaakin hyvin myös suomalaisuutta. Sininen ei ole leivoksille perinteinen väri, mutta sinisiä kakkuja on nähty maailmalla nyt jopa muotilehtien sivuilla!
Boysenmarja-suklaaleivos
Suklaakakku
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl vaniljasokeria
Ripaus suolaa
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1/2 dl kahvia
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl vaniljasokeria
Ripaus suolaa
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1/2 dl kahvia
1/2 dl rypsiöljyä
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla 20 cm x 20 cm kokoinen kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet nesteisiin siivilän läpi ja sekoita taikina tasaiseksi. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 15 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja siirrä se sitten ritilälle jäähtymään.
Boysenmarjahilloke
100 g boysenmarjoja
1 rkl maissijauhoja1 rkl sokeria1 rkl vettä1 kananmunankeltuainen
1 rkl maissijauhoja1 rkl sokeria1 rkl vettä1 kananmunankeltuainen
Sekoita kaikki hillokkeen ainekset kattilassa ja kiehauta seos. Painele hilloke siivilän läpi kulhoon ja anna jäähtyä kelmulla peitettynä.
Valkosuklaatäyte
100 g valkosuklaata
200 g tuorejuustoa2 tl sokeria1 tl vaniljasokeria2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa2 tl sokeria1 tl vaniljasokeria2 dl vispikermaa
Sulata suklaa ja notkista tuorejuusto. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston sekaan sokerit ja valkosuklaa. Kääntele joukkoon kermavaahto.
Vaniljakreemi
200 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria2 tl maitoa huoneenlämpöisenä
2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria2 tl maitoa huoneenlämpöisenä
Vatkaa kaikki kreemin ainekset kuohkeaksi vaahdoksi.
Kuorrute
Vaaleansinistä sokerimassaa
Koristeet
Muotoile violetista sokerimassasta hortensiankukkia ja valkoisesta sokerimassasta sulkia. Anna koristeiden kuivua yön yli ja maalaa ne sitten tomuväreillä.
Leivosten kokoaminen
Ota soikionmuotoisella muotilla kakkulevystä kuvioita ja halkaise ne terävällä veitsellä kahteen kerrokseen. Täytä leivokset boysenmarjahillokkeella ja valkosuklaatäytteellä. Kuorruta leivokset vaniljakreemillä ja sokerimassalla. Asettele koristeet paikalleen.
Tämä on paras <3
VastaaPoistaVoi kiitos :)
PoistaHuikee kakku! Tähän selvästi panosttettu ja annan oman äänen sulle ! :) Ootkos tulossa hämeenlinnaan pitämään mitää esitystä! Tulisin innolla kattelee! Ja kuinka paljon tavallisesti lisäät macaroneihin pastaväriä? Ku yritin tuossa tehdä vihreitä macaroneja ja jouduin lisäämään melkein teelusikallisen että väri oli hyvä? Mitä kannattaisi tehdä? Väri on ihan pastaväri ullan unelmakaupasta :o
VastaaPoistaOlen neuvoton!!
Onko mahdollista saada vastausta?
PoistaKiitos äänestäsi! Valitettavasti näillä näkymin näytöksiä ei ole Hämeenlinnassa. Seuraavat ovat Jyväskylässä ja sitten Tampereella. Tarvittavan värin määrä riippuu toivomastasi värisävystä. Tumma väri saattaa vaatia paljonkin pastaväriä ja vaaleat sävyt vain hiukan. Vieläkin tiiviimpiä värejä löytyy ainakin ulkomaisista verkkokaupoista :)
PoistaIhana leivos! Ei muuten sattuisi R.Iivanainen Helsingin kuvataidelukio torkkelista olemaan jotain sukua? :)
VastaaPoistaKiitos! Ei taida R. Iivanainen olla sukua... :)
Poista