keskiviikko 25. joulukuuta 2013

ESPRESSO MACARONS


Rakastan kahvia ja kaikkea makeaa ja ennen kaikkea sitä kun kahvia on yhdistetty johonkin makeaan. Kahvin maku taittaa sopivasti makeutta ja kahvileivonnaisissa on jotenkin aina juhlan tuntua. Ajatelkaapa vaikka tiramisua. Nam. Näissä macaron leivoksissa on paljon samaa tiramisun kanssa ja kuoret voikin täyttää halutessaan sokerilla makeutetulla mascarponejuustolla. Suussa sulavat espresso macaron -leivokset sopivat joulunaikaan tai vaikkapa uuden vuoden juhlapöytään. Ja voihan niitä tarjoilla milloin tahansa! Kuvissa on mukana myös tuplasuklaa macaron -leivoksia ja täältä löytyy lisää vinkkejä macaron leivosten tekemiseen. Toivotan kaikille lukijoille oikein ihanaa joulua!


Espresso macaron-leivokset
(n. 20 kpl)

80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
1/2 tl espressojauhetta
20 g erikoishienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista

Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi. Sekoita mantelijauhetta, tomusokeria ja espressojauhetta monitoimikoneessa, kunnes ne ovat kunnolla sekaisin. Siivilöi seos kulhoon ja heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois. Erottele valkuaiset 2-3 huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota 70 g valkuaista sähkövatkaimella kunnes muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Vatkaa vaahtoa kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää noin 1/3 osa manteliseoksesta vaahtoon varovasti kiertäen nuolialla kulhon ympäri ja marengin alta ja sitten leikkaamalla vaahtoa. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta jatka kääntelyä ja leikkaamista, jolloin massa pehmenee. Lopeta kääntely sitten, kun nuoliasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.

Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen terä ja pursota pellille noin 3 cm kokoisia nokareita. Pudota pelti pari kertaa noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, kunnes kuorien pinta on kosketuskuiva. Kuumenna uuni 140 asteeseen.

Paista macaroneja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaronit ovat valmiita kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Täytä kuoret haluamallasi täytteellä. Macaronit ovat parhaimmillaan muutama tunti kuorien täyttämisen jälkeen.

Espressokreemi
40 g voita huoneenlämpöisenä
1/2 dl tomusokeria
1/2 tl espressojauhetta
1 1/2 tl vettä

Kaakaojauhetta

Liuota espressojauhe kiehuvan kuumaan veteen ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja espressoliuos vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Pursota tai lusikoi täyte macaron -leivosten väliin. Siivilöi leivosten päälle kaakaojauhetta.





6 kommenttia:

  1. Oi noi on niin ihania, ihan täydellisiä<3 macaronit ovat yksi lempiherkuistani ja rakastan niiden leipomista:)

    VastaaPoista
  2. Mitä merkkiä käytit espressoja jauheena, mulle tuli nii vaalwita verrattuna sun toho cappucino värisee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän Nescafen pikaespressojauhetta ja sillä tulee tuollainen väri eli en lisännyt väriainetta taikinaan :)

      Poista
  3. Moi,

    Mikä mahtoi olla vikana kun tuo jalkaosa jäi puuttumaan? Muuten kyllä olisi hyviä mutta eivät noin hienon näköisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, tähän voi olla monta syytä: valkuaisvaahtoa ei ehkä ole vatkattu tarpeeksi. Vaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa. Manteliseos on voitu lisätä liian voimakkaasti sekoittaen, jolloin taikinasta on tullut liian löysää ja ilmakuplat ovat rikkoutuneet. Uunin lämpötila on voinut olla liian alhainen. Kuoria on kuivatettu liian vähän aikaa tai liian kauan. Kuoret ovat sopivan kuivia kun koskettaessa pintaa varovasti sormenpäällä, taikinaa ei tartu sormeen. Kesän kostealla ilmalla kuivuminen voi kestää pitkään ja sitä voi tarvittaessa nopeuttaa hiustenkuivaajalla. Toivottavasti tästä on apua :)

      Poista

Thank you for your comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...